NASI DOSTAWCY
Poznaj wystawców na Targu Pietruszkowym.
Każdy z nich jest poddany 3 wymogom:
– wymóg lokalności – odległość gospodarstwa powinna wynosić do ok. 150 km od Krakowa;
– wymóg naturalności – posiadanie certyfikatu ekologicznego lub zgoda na poddanie się niezapowiedzianym badaniom laboratoryjnym;
– wymóg bezpośredniości– rolnik lub przetwórca sprzedaje swoje produkty sam lub sprzedaż prowadzona jest przez kogoś z jego rodziny.
Stanisław i Karolina Fiema
Gospodarstwo Ekologiczne Pana Stanisława i jego córki Karoliny znajduje się w pobliżu Puszczy Niepołomickiej. Od wielu lat gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny. Od zawsze prowadzone było w sposób tradycyjny – bez użycia środków chemicznnych i sztucznych...
czytaj dalejLavendziarnia Stoki 6
Lavendziarnia Stoki 6 powstała tak trochę przypadkiem, ale w lawendzie zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia i bez pamięci. Jej zapach, kolor i niepowtarzalna aksamitność w dotyku – oszałamiają i zniewalają NA ZAWSZE. Naszą lawendę uprawiamy w cudownych...
czytaj dalejJoanna Bojczewska EKOPOLETKO
Niewielkie poletko, wspaniałe pomysły na jego zagospodarowanie, a wszystko to wyłącznie przy wykorzystaniu naturalnych metod uprawy. Gospodarstwo znajduje się w malowniczo położonej miejscowości Stryszów. Ekopoletko to nie tylko ekologiczna uprawa, ale i zaangażowanie...
czytaj dalejBogusława Godzik
Pani Bogusława Godzik prowadzi tradycyjne gospodarstwo rolne, do kórego należy również las. Produkty do suszenia pochodzą w własnej uprawy oraz przydomowego sadu, a uzupełniają je runa leśnego. W gospodarstwie hodowane są również kury (w tym perliczki), króliki, a...
czytaj dalejKalwaryjskie Przetwory
Przez lata moją pasją było zamykanie w słojach cudownych smaków owoców i ziół z przydomowego ogrodu. Moje konfitury, soki, nalewki i wina cieszyły domowników a także zyskały przychylność przyjaciół i znajomych. Z czasem w ogrodzie pojawiły się nowe owoce, stare drzewa...
czytaj dalejDaria Latała JeDynie
Miejscowość: Krzyszkowice Na targu: sezonowo (soboty) Sprzedaje: dynie, inne warzywa, kwiaty Certyfikat eko: nie
czytaj dalejJerzy Świdergał
Miejscowość: Zator Sprzedaje: jajka, mąki Certyfikat eko: nie Historia chowu kur w naszym gospodarstwie rozpoczęła się w roku 1960 od rasy kur zielononóżek, następnie poprzez inne rasy i trwała do roku 1992. Jednakże w 2001 roku dzięki możliwości zdobycia bogatszej...
czytaj dalejGospodarstwo Sadownicze Jolanta Majka
Miejscowość: Raciechowice Na targu: cały rok (soboty) Sprzedaje: jabłka (gala, champion, lobo) Certyfikat eko: NIE (prod. integrowana) Gmina Raciechowice wyspecjalizowała się w sadownictwie, nie dziwi więc, że po zdrowe i samczne jabłka sięgamy właśnie tam. Jabłka z...
czytaj dalejZacisze Przyszowa
Nasze gospodarstwo znajduje się we wsi Przyszowa, w zacisznej dolinie u podnóża góry o wdzięcznej nazwie Łyżka - z dala od hałaśliwych dróg, zanieczyszczeń i w samym „sercu” beskidzkiej przyrody. Gospodarstwo (około 5 hektarów po rodzicach) jest naszą odskocznią od...
czytaj dalejOwocowy Zakątek
Nasz sad znajduje się nieopodal Magurskiego Parku Narodowego w woj. podkarpackim. Z dala od dróg i przemysłu, otoczone lasami i łąkami, bez dodatku chemii, ale za to w pełnym słońcu, dojrzewają w nim owoce – różne odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i porzeczek....
czytaj dalejPierożki Babci Władzi
Jesteśmy domową pierogarnią założoną z pasji dwóch ambitnych kobiet ze wsi - pięknej i spokojnej Trzciany koło Bochni. Marysia i Agnieszka 4 lata temu stworzyły od wałka i stolnicy firmę, która obecnie daje prace 10 paniom z ciężkimi sytuacjami życiowymi. Tworzymy z...
czytaj dalejJan Horyń
Miejscowość: Lipnica Murowana Na targu: sezonowo w soboty Sprzedaje: miody Certyfikat eko: CP
czytaj dalejEkologiczne Pieczarki
Rodzinne gospodarstwo rolne, które z ogromną satysfakcją i zaangażowaniem prowadzimy od kilku lat, znajduje się w niewielkiej, malowniczej miejscowości Dąbrówka w województwie lubelskim. Położone jest na skraju lasu, w bezpośrednim sąsiedztwie Kozłowieckiego Parku...
czytaj dalejAndrzej Wnęk
To jeden w wystawców, który najwcześniej postawił na ekologię. Gospodarstwo rodzinne Pana Andrzeja ma już kilkunastoletnią historię. Chleb wypiekany przez Pana Wnęka w całości wytworzony jest metodami tradycyjnymi. Do jego wyrobu używana jest wyłącznie mąka...
czytaj dalejRaw Nest
Raw Nest powstało w celu stworzenia alternatywy dla obecnej żywności: w znacznej części wysoko przetworzonej, pełnej dodatków, tworzonej w wyzysku rolników i środowiska naturalnego. Wierzymy, że jesteśmy tym co jemy. Dlatego znajdziesz u nas tylko produkty tworzone z...
czytaj dalejMonika i Marek Kadela
Gospodarstwo Pani Moniki i Pana Marka położone jest w Gminie Zembrzyce. Od kilku lat wszystko co jest wytworzone w gospodarstwie ukierunkowane jest na sprzedaż bezpośrednią. Dominującym produktem jest chleb pszenno – żytni? z dodatkami jak. np. czarnuszka, oraz ciast...
czytaj dalejOIKOS
Gospodarstwo Pana Marcina Wójcika znajduje się na terenie malowniczego Beskidu Niskiego. Historia związana z początkami hodowli bydła sięga 2003 r. kiedy Pan Marcin zdecydował się na zakup byłego gospodarstwa PGR. Na ich terenie w świeżo odnowionych zabudowań...
czytaj dalejJasiołka
Zakład Mięsny z Dukli w województwie podkarpackim. Do wyrobu wędlin stosowane są stare tradycyjne receptury pochodzące z okolicznych wsi i dawnych dworów szlacheckich. Wyroby powstają z ręcznie krojonego mięsa, oczywiście bez konserwantów. Miejscowość: Dukla...
czytaj dalejOwcza Zagroda
Nasze gospodarstwo rodzinne położone jest między Rzeszowem a Sanokiem, na Pogórzu Strzyżowskim. Nasza farma ma około 10h a wraz z dzierżawami przeważają użytki zielone.Hodujemy owce mleczne Lacaune oraz krowy Simental. Hodowla oparta jest na tradycyjnym wypasie. Całe...
czytaj dalejSmaki Sycylii
Jesteśmy polsko-sycylijskim małżeństwem. Pod nazwą Smaki Sycylii kryje się krakowska firma, którą prowadzimy od 2011 roku. Sprowadzamy do Polski wyjątkowe produkty spożywcze z serca Sycylii. Naszymi popisowymi produktami są uprawiane przez nas pomarańcze i oliwa z...
czytaj dalejAnna Woźniak Zakwas Mąka Woda
Zakwas Mąka Woda to mała rzemieślnicza piekarnia, która istnieje od 2014 roku. Pieczemy tylko 4 rodzaje chleba: gryczano-jaglany na zakwasie gryczano-jaglanym, pszenno-żytni, 100% żytni i orkiszowy na zakwasie żytnim według tradycyjnej receptury. Wszystkie chleby są...
czytaj dalejJanina i Zbigniew Kochniarczyk
Państwo Kochniarczyk w swoim gospodarstwie postawili na hodowlę krów i wyrób sera oraz innych produktów mleczarskich. Pani Janina zajmuje się również wypiekiem ciast, które pojawiają się również w ofercie targowej. Gospodarstwo prowadzone jest w sposób tradycyjny, ale...
czytaj dalejSpiżarnia Doliny Karpia
Firma Produkcyjno-Usługowo-Handlowa "SPIŻARNIA DOLINY KARPIA" s.c. powstała w 2010 roku. Podstawową działalnością rodzinnej firmy jest produkcja wyrobów z karpia, choć w ofercie znajdują się również inne ryby hodowane na terenie Doliny Karpia m.in. pstrąg, jesiotr,...
czytaj dalejKrystyna Kopeć
Gospodarstwo Pani Krystyny Kopeć od lat prowadzone jest w sposób tradycyjny. W polu (5 ha) rosną warzywa i zboża. Wszystko bez oprysków i nawozów. Na użytek własny hodowana jest krowa i drób. Dzięki temu gospodarstwo służy rodzinie, a nadwyżki mogą być sprzedawane na...
czytaj dalejŁukasz Gorzkowski
Gospodarstwo Państwa Gorzkowskich jest jednym z największych (20 ha), które reprezentują nasi wystawcy. Prowadzone w sposób tradycyjny dostarcza różnorodne warzywa. W gospodarstwie używane są naturalne nawozy (własny obornik). Dzięki szerokiej ofercie warzyw produkty...
czytaj dalejAleksandra i Roman Doniec
Państwo Aleksandra i Roman Doniec sześć lat temu podjęli decyzję, że o nastawieniu gospodarstwa na uprawę ekologiczną i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Prowadzą małe 7 ha gospodarstwo, na którym uprawiają wszystkie podstawowe warzywa. Ponadto hodują krowy i...
czytaj dalejLidia i Mateusz Morawscy EKOMIODy
Państwo Morawscy prowadzą pasiekę wędrowną, dzięki czemu uzyskują różne odmiany miodu. Pan Mateusz posiada tytuł mistrza pszczelarskiego, a zawodu pszczelarza uczył się od najlepszych. Dzięki wykształceniu medycznemu zna właściwości zdrowotne, jakie przynosi spożycie...
czytaj dalejTłocznia olejów Dobra Natura Stefan Wójcicki
Pan Stefan specjalizuje się w tłoczeniu oleju na zimno. Rośliny, z których jest tłoczony olej dobierane są bardzo starannie, od sprawdzonych dostawców. Wystawca jest chodzącą encyklopedią jeśli chodzi o właściwości zdrowotne każdego rodzaju oleju. Zna je i chętnie...
czytaj dalejGawor
Podstolice, to miejscowość położona zaledwie kilka kilometrów od południowej granicy Krakowa, nieopodal Wieliczki. Jej początki i nazwa sięgają XIII wieku i związane były z urzędem Podstolego, namiestnika stolnika, któremu produkty i wyroby na stoły książęce i...
czytaj dalejWiesław Dźwigaj
Pan Wiesław Dźwigaj od ponad 10 lat prowadzi rodzinne gospodarstwo ekologiczne obejmujące 4,9 ha. Znajduje się ono w malowniczym miejscu na pograniczu Beskidu Wyspowego. Powodem decyzji o nastawieniu się wyłącznie na uprawę ekologiczną było zwiększenie świadomości...
czytaj dalejEKORAB
Nasze gospodarstwo znajduje się w malowniczym rejonie, niedaleko Gór Świętokrzyskich, w pobliżu Staszowa. Lekko górzysty krajobraz w połączeniu z polami i lasami na pewno przypadnie Państwu do gustu. Noclegi w komfortowych pokojach to duża zaleta wypoczynku w naszym...
czytaj dalejKazek Furczoń Gazdowie
Gospodarstwo Pana Furczonia należy do największych wśród reprezentowanych na targu wystawców. On sam pochodzi z rodziny, w której tradycje związane z wypasem owiec sięgają XIX wieku. Tajniki wyrabiania sera są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W ofercie są...
czytaj dalejZM Krok
Jesteśmy Gospodarstwem Ekologicznym specjalizującym się w hodowli kurczaków, perliczek oraz kapłonów. Produkujemy również tradycyjne staropolskie wędliny. Miejscowość: Biała Niżna Na targu: cały rok (sobota) Sprzedaje: wędliny, drób Certyfikat eko: nie/tak (na...
czytaj dalejMaciej Dybowski – Kozie Frykasy
Hodowla kóz i wyrabianie koziego sera to w pewnym sensie rodzinna tradycja. Pan Maciej wspomina, że od kiedy sięga pamięcią w gospodarstwie były kozy. Pierwsze sery wyprodukował więc w gospodarstwie rodzinnym w Bieszczadach, później przenieśli się z żoną się do Słupca...
czytaj dalejBolesław Bobak
Rodzinne gospodarstwo ekologiczne, położone w malowniczej miejscowości na Podhalu. W tym przypadku tradycja rodzinna jak przystało na górali koncentruje się na hodowli owiec i krów. Dzięki nim w przydomowej serowarni powstają tradycyjne górskie sery. Pan Bobak zajmuje...
czytaj dalejTłocznia Owoców Pawłowski
Opis oferowanych produktów Tłocznia Owoców Pawłowski Gospodarstwo oraz tłocznia położone są w powicie nowosądeckim gminie Łososina Dolna. Właścicielami gospodarstwa, w którym rosną owoce , dziś wykorzystywane do produkcji soków byli od wielu pokoleń przodkowie...
czytaj dalejKatarzyna Chorązka – Małysa
Obserwując współczesne życie, pogoń i pęd za wszystkim- nie potrafię milczeć i pragnę się odnieść do problemu zdrowej żywności, a przede wszystkim ekologicznej produkcji warzyw i owoców. Marzeniem nas wszystkich jest: zdrowo się odżywiać, zdrowo karmić nasze dzieci i...
czytaj dalejJustyna i Marek Bugaj – Biobugaj
Państwo Bugaj od kilkunastu lat zajmują się uprawą ekologiczną. Zdecydowali się na prowadzenie gospodarstwa ekologicznego (5,5 ha) głównie ze względu na zdrowie własnych dzieci. Od tego czasu zdecydowanie poszerzył się asortyment, a produkty z tego gospodarstwa cieszą...
czytaj dalej