Daria Latała JEdynie
W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiają wszystko to co
zapomniane i nietypowe. Naturalnymi metodami łączą tradycję i nowoczesność.
JEdynie to miejsce pod Krakowem, na niewielkiej farmie. Specjalizują się w uprawie dyni jadalnych jak i ozdobnych. Posiadają w ofercie 90 gatunków (w sezonie). Ponad to zajmują się uprawą innych warzyw. Wyhodowane z troską i starannością od dawna zachwycają smakiem i pozyskują z roku na rok coraz więcej zwolenników. Swoją wiedzę i doświadczenie stale poszerzają i uzupełniają o kolejne gatunki i odmiany.
Orientacyjna oferta sezonowa (może ulegać zmianie, zależy od pogody):
Marzec- Kwiecień: musztardowce, mizuna, szpinak, sałaty; zioła, pak choy
Maj: mizuna, musztardowce, pak choy, jarmuż fioletowy, zielony, toskański, botwina, boćwina, kapusta biała, zioła w pęczkach, kolendra, mięta, pokrzywa, młode pędy chmielu, kalafior, kalarepa, fenkuł, seler naciowy, rabarbar
Czerwiec: młody bób w strąkach, kapusta biała, zielona papryka, cukinia, kwiaty cukinii, patisony, fasolnik, kwiaty jadalne, zioła w pęczkach, fenkuł, seler naciowy, bakłażany
Lipiec: kolorowe papryki słodkie, papryka ostra, cukinie, ogórki, bakłażany, patisony, balsamka, okra, cukinia, kwiaty cukinii, zioła w pęczkach, fenkuł, dynie
Sierpień: dynie, kiwano, papryka, cukinia, kwiaty cukinii, zioła w pęczkach, fenkuł, bakłażany, ogórki, okra (małe ilości)
Wrzesień: dynie, papryki, zioła w pęczkach, cukinia, ostatnie kwiaty cukinii, bakłażany, ogórki
Październik: ostatnie zioła w pęczkach, to co przetrwa przymrozki;)) papryka, dynie
Listopad-luty: dynie, warzywa korzeniowe