Katarzyna Chorązka-Małysa

Nasze gospodarstwo to zarówno EKOLOGIA jak i TRADYCJA!!!

Od czasów dziadka ogrodnika słynącego w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku na terenie Nowej Huty- ze sprzedaży kwiatów, poprzez moją mamę przekształcającą gospodarstwo w latach dziewięćdziesiątych w produkcję warzywną, aż do roku dwutysięcznego, gdy staliśmy się gospodarstwem ekologicznym.

Z pokolenia na pokolenie poznajemy i przekazujemy sobie różne metody produkcji ekologicznej: stosujemy wyciągi z ziół i innych roślin, obornik od naszych zwierząt, oraz kompost. Jednakże największym sekretem i wartością naszego gospodarstwa jest ziemia pierwszej klasy- czarnoziem. Wspomagamy się jedynie ekologicznymi mączkami skalnymi. Na chwasty nie mamy żadnego sposobu, zatem poświęcamy zwalczaniu ich dużo czasu, plewiąc je kilka razy motyczkami i planetując.

 

Głównymi warzywami, które możemy zaproponować naszym klientom to:

 

szpinak, rukola, sałata, rzodkiewka natka pietruszki, jarmuż, pory, cebulka zielona, botwinka, kalafiory, brokuły, kapusta,

seler naciowy, seler z nacią, papryka kolorowa, pomidory, fasola szparagowa, cukinia, dynia, marchew, buraki ćwikłowe, cebula, selery i pietruszka. No i oczywiście

 

Aby uzyskać certyfikat, obowiązkowy dla gospodarstwa ekologicznego, co roku jesteśmy kontrolowani przez jednostkę certyfikującą AGRO BIO TEST. Również bez zapowiedzi kontroluje nas WIJHARS, który także jak AGRO BIO TEST pobiera próbki naszych warzyw do analizy.

 

Myślę, że certyfikat oraz zajęcie II miejsca w wojewódzkim XII konkursie na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2019 roku w kategorii Ekologia- Środowisko” jest dowodem na to, że nasza żywność naprawdę jest zdrowa.

 

Dla nas zdrowie osób z chorobami onkologicznymi i alergicznych dzieci jest ważniejsze, niż hurtowa produkcja pięknych, błyszczących warzyw i owoców.

 Polecamy owoce naszej ziemi, które nasze dzieci zjadają często bez naszej wiedzy prosto z krzaka!