Jędrzej Węglarz SOSTA

Pomysł na tłoczenie olei dojrzewał w nas powoli. Najpierw – jak to często bywa – pojawiło się uczucie. Mieszkając we Włoszech pokochaliśmy tamtejszą kuchnię, której kwintesencją zawsze była dla nas oliwa. Ten niepozorny dodatek, niczym szara eminencja potrafi nadać charakter każdemu daniu. Prostota połączona z głębią smaku skutecznie zjednała nasze serca. Na rozpoczęcie działalności było jednak jeszcze za wcześnie.

Po powrocie do Polski wybraliśmy się na targi żywności – spotkanie z ludźmi myślącymi podobnie jak my, utwierdziło nas w przekonaniu, że to co proste i naturalne jest piękne. Pomyśleliśmy – dlaczego więc nie zacząć wyrabiać zdrowych i pysznych olejów także w Polsce? I tak zrobiliśmy! To właśnie ten moment kompletnie wywrócił do góry nogami nasze życie zawodowe.

Przy pracy możesz spotkać nas w Rydułtowach, na Śląsku. To właśnie tutaj tłoczymy oleje i produkujemy naturalne musztardy. Włoska filozofia towarzyszy nam aż do dziś – proste receptury i doskonała jakość składników to kierunek, który obraliśmy za cel.

Gorczyca, ocet jabłkowy i prawdziwy miód – prosta baza naszych musztard gwarantuje ich szlachetny smak. Tym co nadaje charakter są przyprawy – chilli, pieprz i chrzan sprawiają, że produkt nabywa osobowość.

Tłoczenie na zimno, brak rafinacji i filtracji to sekret oleju o głębokim aromacie i smaku. Nie używamy środków chemicznych i konserwantów. Nie przyspieszamy procesów, które potrafią trwać nawet tydzień. Cierpliwość odwdzięcza się smakiem wydobytym z samego serca natury.

Nasze produkty prezentujemy na targach żywności, w naszym sklepie internetowym, a także współpracujących sklepach. Coraz częściej spotykamy na swojej drodze ludzi, którzy już nie wyobrażają sobie kuchni bez naszych olejów i musztard.

Oddajemy w Twoje ręce naturalne oleje i musztardy najwyższej jakości. Mamy nadzieję, że się wzbudzą Twój zachwyt.